Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szobanövények linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Szobanövények képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: szobanoveny.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 73 db
A 10 legerősebb légtisztító szobanövény

A 10 legerősebb légtisztító szobanövény

A növények a fotoszintézis folyamán eltávolítják a levegőből a szén-dioxidot, helyette oxigént bocsátanak ki, és párásítják a levegőt. Egyes szakemberek pedig azt is megállapították, hogy sok növény az olyan ártalmas gázokat is képes kiszűrni, mint a formaldehid, a benzol vagy éppen az ammónia: ezeket a gázokat a növény apró pórusain keresztül nyeli el, míg másokat a gyökerek és a virágföld vize szív el. Bizonyos szobanövények különösen hatékonyan szűrik a levegőt.

A szobanövények ápolásának alapjai

A szobanövények ápolásának alapjai

Szép és erőteljes növekedésű növények. A lakás zárt élőhely, a lakás adottságai, a fény szerepe, egyenletes hőmérséklet, a levegő páratartalma, a megfelelő szellőztetés, eszközök az ápoláshoz, az ültetőközeg, az edények, a támasztékok, a víz és a növények kapcsolata. Mikor és mennyit öntözzünk? A megfelelő tápanyag-utánpótlás. A kereskedelemben kapható tápoldatok fajtái. A megfelelő ápolás szabályai, a lomb tisztán tartása, az átültetés, az ültetőközeg cseréje, a növények nyári elhelyezése. A szobanövények metszése, a metszés hatásai, a szobanövények szaporítása., Növények föld nélkül, a vízkultúra, a szobanövények növényvédelme, a szobanövények betegségei, állati élősködők.

A szobanövények jótékony hatásai

A szobanövények jótékony hatásai

A szobanövények nagyon jól jelzik egy lakószoba vagy iroda élhetőségét. Vajon pontosan hogyan hatnak egészségünkre, a levegőminőségre vagy az elektronikus berendezéseinkre? A kutatókat egy ideje foglalkoztatja, hogy a növények jelenléte többek között a cserépben lévő föld miatt nem növeli-e a levegő lebegőrészecske-tartalmát, hiszen például a számítógép merevlemezét tönkreteheti, ha por van körülötte. A washingtoni egyetemen végzett vizsgálat azonban egyértelműen bizonyította, hogy növények jelenlétében a por 20%-kal csökkent.

Aloe Vera

Aloe Vera

Az Aloe vera trópusi származása miatt a mi éghajlatunkon nem télálló, ezért a nyáron szabadban tartott aloét lassan téli szállására kell költöztetnünk. A legalacsonyabb hőmérséklet, amit még károsodás nélkül elvisel, az + 5°C. Mivel az éjszakai hőmérséklet napról-napra alacsonyabb, bármikor időszerűvé válhat a feladat. Nem mindegy azonban, hogy hol találunk számára helyet: télen az Aloe a nyugalmi időszakát tölti, hogy tényleg pihenhessen, néhány környezeti feltételnek eleget kell, hogy tegyünk. Lehetőleg világos és viszonylag alacsonyabb hőmérsékeltű helyre tegyük. 16-18°C a legideálisabb. Számoly hely közül választhatunk: lehet egy télikert, fedett terasz, lépcsőház ablaka, világos pince, stb. Ám, ha a lakásunkban melegebb van, akkor feltétlenül világos ablak közelébe helyezzük a növényünket, mert a sötét meleg helyen a levél szövetei megnyúlnak, világoszöld és gyenge hajtásokat fog hozni.

Amarillisz

Amarillisz

A legmutatósabb téli virágok egyike, aminek az a nagy értéke, hogy otthonunkban, saját magunk nevelhetjük fel. Ennek a kedvelt és egyre nagyobb tömegben termelt virágnak már az elnevezésével is van egy kis baj. A 18. század eleje óta ismerik a kertészek, és Európában számos híres botanikus dicsekedhetett gazdag gyűjteménnyel a különböző fajaiból. Később rájöttek arra, hogy korántsem minden növény Amaryllis, amit annak gondoltak, sőt éppen a nálunk ismert amarillisz nem szolgál rá erre a névre, mert a helyes elnevezése: Hippeastrum. A botanikusok és a hivatásos kertészek ezt a nevet használják, a virágszerető nagyközönség azonban nehezen adja fel szokásait, és változatlanul amarillisznek nevezi ezt a szép virágot.

Hirdetés
Anthurium

Anthurium

A téli és kora tavaszi hónapokban gyakran csodálkozva és kissé sóvárogva nézzük a virágüzletek kirakataiban az egzotikus flamingóvirágot. Élénkpiros, néha rózsaszín vagy fehér, tenyérnyi nagy, fényes fellevele karcsú, csavarodó torzsavirágzatot vesz körül. Az Anthurium scherzerianum - dél-amerikai flamingóvirág virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Aki minden szobanövényével csődöt mond, az próbálja meg az anyósnyelvet. Szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, ragyogó napsütést. Télen azonban elpusztul, ha huzamosabb ideig túlöntözik. Az anyósnyelv felfelé ívelő levelei a föld alatti gyökértörzsből erednek, akár a 90 cm-t is meghaladhatják. Harántirányban sötéten sávozott, sötétzöld leveleit sárga szegély keretezi. Hosszú füzérben megjelenő virágzata jelentéktelen. Neveljük égetett agyagcserépben. Az alacsony növésű levélrózsás fajták kevésbé népszerűek.

Az 5 legstrapabíróbb szobanövény

Az 5 legstrapabíróbb szobanövény

Szerintünk nincs olyan ember a Földön, akinél soha nem ment tönkre szobanövény. Ebből és az elhalt növények okozta lelkiismeret-furdalásból kiindulva összegyűjtöttük a legigénytelenebbeket. Lista. A szobanövények ápolása nem könnyű feladat, nehéz összeválogatni azokat a fajtákat, amelyek pont a te lakásodban érzik jól magukat. Ki ne nézte volna végig a drágán vásárolt gyönyörű növények halálát. Először csak egy-két levél hullik le, aztán sorra majdnem az összes, végül marad egy száraz kóró, pár levéllel, amit bosszúból tartott meg a növény, hogy ne legyen szíved kidobni. Persze lehet próbálkozni tápszerekkel, megvilágítással, ritkább és gyakoribb öntözéssel, de ezek sokszor sikertelenek, különösen, ha olyan növényről van szó, ami a pálmaházban érezné legjobban magát, közvetlenül a krokodil negyven fokos páradús ketrece mellett. Persze nem kell lemondanod a virágokról, akkor sem, ha eddig még nem jártál sikerrel. Bemutatjuk neked a szobanövények túlélő mestereit, bennük biztosan nem fogsz csalódni. Igénytelenek, mindent kibírnak, huzatot, hideget, meleget szárazságot és túlöntözést. Génjeik a legkeményebb kiképzésen estek át, hogy levegyék a növénygondozás minden terhét a válladról.

Balkonnövény öntözőrendszer

Balkonnövény öntözőrendszer

A Parksystem a kertek és parkok öntözése mellett megoldja balkonnövényeinek automatizált öntözését is. Az öntözőrendszer kiépítésével a hosszabb távollétek alatti növényöntözés gondja is megoldódik, sőt az optimális vízfelhasználás miatt még pénzt is spórol. Az általunk telepített automata öntözőrendszer előre beprogramozott időpontban, csepegtető illetve mikroszóró módszerrel öntözi a teraszára kihelyezett növényeit.

Hirdetés
Begónia

Begónia

A begóniát világos, mérsékelten meleg helyen tartsuk. Sötétben és tűző napon elpusztul. Legkedvezőbb számára az egyenletes, 18-20 C fok körüli hőmérséklet. - Mérsékelten öntözzük, de leveleit közvetlenül ne érje víz. Legjobb lágy esővízzel locsolni. A földlabda egyenletesen nyirkos legyen. A túlöntözés a gyökerek rothadását, a növény pusztulását okozhatja. - Télen 15-18 C fokon pihentessük, elég kéthetenként öntözni, havonta egyszer tápoldatozni. Ilyenkor leveleinek zömét elveszti.- Tavasszal, áprilisban ültessük át jó szerkezetű, humuszos földbe. Lehetőleg műanyagcserépben tartsuk, hogy megőrizze a nedvességet. Átültetéskor az idősebb növényeket vágjuk vissza.

Begónia ápolása

Begónia ápolása

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a begónia elatior-hibridek a legkedveltebbek. Az angol származású J. Veitch volt az, aki 1883-ban elsőként keresztezte a dél-amerikai gumós begóniákat a Kelet -Afrikából származó Begonia socotranávaI. Így jött létre az első elatior-hibrid, amelynek Veitch a John Heal' nevet adta. A keresztezéseket később más botanikusok folytatták. Ennek köszönhető, hogy ma, bő száz évelmúltával az érdekes begóniafajták egész sorából választhatunk. A begónia virágai csaknem egész évben nyílnak, és sokáig szépek. A begóniák között van egy törpe fajta is, amely fele akkora, mint a begónia elatior. Apró, kecses virágai csaknem mindig egyszerűek. A legkülönfélébb színárnyalatokban kapható mini begóniák az ablakpárkány elragadó díszei.

Bonsai - Japán kultúra a magyar kertekben.

Bonsai - Japán kultúra a magyar kertekben.

Az itthoni kertkultúra kialakításához igyekszünk segítséget nyújtani az itt bemutatott bonsai és alakfa (big bonsai) példákkal. Különálló részekre osztottuk a tartalmat, amelyek a következők: Bonsai Blog: A növények változását figyelemmel kísérő, valamint a friss inoformációkat tartalmazó napló. Lombos fák : Magyarországon honos lombos fákból készített bonsai-ok. Lombos fák gyüjteményének képei. Galéria. A bonsai tálak mérete, színe a fa

Bonsai blog

Bonsai blog

Bonsai - Fehér Imre vagyok. Bonsai, alakfa és kerti bonsai készítéssel foglalkozom. A kor az egyik legfontosabb tényező egy bonsai életében. Az idő múlása nyomot hagy a növényen. Ezen változások mindennapi nyomonkövetése és bemutatása, valamint az aktuális információk közzététele a célom ezzel a bonsai bloggal.

Bonsai fajták

Bonsai fajták

A japánok a bonsait a kínai stílusból vették át és az uralkodói nagykövetség hozta divatba Japánban (7-9 század). A Kamakura időszakból származó penjing a Heian időszakbeli szokásokra hivatkozik és néhány papírtekercsre lett feljegyezve (megrajzolva). A Muromachi időszakban a penjing Japánban különféle formákat öltött. Csakúgy mint a Japán kert, ez is átvette a Wabi-sabi művészformát. Ebben az időben a bonszai még csak egy kiválasztott társadalmi réteg képviselőinek szórakozása volt. Az Edo időszakban a bonszai nevelése már a daimyo, szamuráj, kereskedő és városlakó réteg számára is elérhetővé vált. A bonsai-cserép népszerűvé válását követően sok fazekasmester szakosodott kimondottan e típusú áru készítésére. Azt mondják, hogy a bonsai használata e szakaszban kezdődött. Sok Japán Ukyjo-én szerepel (浮世絵) (vékony falapokra festett tájképek).

Bonsai fórum

Bonsai fórum

A bonsai mesterségesen, művészien alakított, formára metszett, esetleg hajlított fa. Nevezik tálas kertészkedésnek is, mivel a legismertebb formája a kis méretű, tálkákban nevelt és alakított fák tartása. Általánosan elterjedt tévhit, hogy a bonsai egy növényfaj. Ezzel szemben elvileg bármilyen fás szárú kétszikű növényből lehet bonsait nevelni, természetesen ennek azért korlátot szabnak az illető faj morfológiai jellemzői, például a túl nagy levélméret, az ágelágazások hiánya, vagy a túl nagy távolság a rügyek között stb. Másik tévhit, hogy a bonsai szobanövény. Ez csak a trópusi-szubtrópusi fajokból kialakított fácskákra igaz és ezekre is csak a saját természetes élőhelyükön uralkodó klimatikus viszonyokat megközelítő körülmények között. Megjegyzendő, hogy ezen fajok némelyikének életbentartása éppen speciális igényei (magas és kiegyenlített hőmérséklet, magas relatív páratartalom) miatt egy átlagos magyar lakásban szinte reménytelen vállalkozás

Bonsai weboldala

Bonsai weboldala

Ez az oldal elsősorban azért jött létre, hogy segítséget nyújtson a kezdő bonsai tulajdonosoknak a növények helyes tartásának elsajátításában. De természetesen minden bonsai kedvelőt szeretettel várok. Ha van időd kérlek gyere a fórumba. Köszönet a következő oldalaknak és készítőiknek. Nélkülük nem jöhetett volna létre ez a lap.

Caladium

Caladium

Ezt a növényt a hosszú levélnyélen elhelyezkedő nagy, papírvékony, változatos színű levelei teszik ismertté és kedveltté. A különböző fajták leveli lehetnek fehér alapon zöld vagy zöld alapon piros erezetűek, illetve foltosak, tarkák. A tarkalevél csak késő tavasztól kora őszig díszíthetik otthonunkat, mert aztán a levelei elszáradnak. A gumóját télen nem túl hideg helyen, száraz földben teleltessük, majd márciusban ültessük át savanyú kémhatású földbe és kezdjük el locsolni! Szaporítani a kis sarjak kiültetésével lehet. Fényigény: Nagyon világos, szórt fényű, de napsütéstől mentes helyre tegyük. Öntözés:Bőséges öntözést igényel. Hőmérséklet:Növekedési időszakban 20-25 Celsius fok közötti hőmérsékletet kedvel, télen a gumókat tartsuk 15 Celsius fokon. Páratartalom:Páraigényes, de a leveleit ne permetezzük, mert elhalást okoz. Közvetett módon gondoskodjunk a levegő párásításáról!

Tuti menü