Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Leveles szobanövények képes leírás - Szobanövények.tlap.hu
részletek »

Leveles szobanövények - Szobanövények.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szobanoveny.tlap.hu » Leveles szobanövények
Keresés
Találatok száma - 6 db
Aloe Vera

Aloe Vera

Az Aloe vera trópusi származása miatt a mi éghajlatunkon nem télálló, ezért a nyáron szabadban tartott aloét lassan téli szállására kell költöztetnünk. A legalacsonyabb hőmérséklet, amit még károsodás nélkül elvisel, az + 5°C. Mivel az éjszakai hőmérséklet napról-napra alacsonyabb, bármikor időszerűvé válhat a feladat. Nem mindegy azonban, hogy hol találunk számára helyet: télen az Aloe a nyugalmi időszakát tölti, hogy tényleg pihenhessen, néhány környezeti feltételnek eleget kell, hogy tegyünk. Lehetőleg világos és viszonylag alacsonyabb hőmérsékeltű helyre tegyük. 16-18°C a legideálisabb. Számoly hely közül választhatunk: lehet egy télikert, fedett terasz, lépcsőház ablaka, világos pince, stb. Ám, ha a lakásunkban melegebb van, akkor feltétlenül világos ablak közelébe helyezzük a növényünket, mert a sötét meleg helyen a levél szövetei megnyúlnak, világoszöld és gyenge hajtásokat fog hozni.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Aki minden szobanövényével csődöt mond, az próbálja meg az anyósnyelvet. Szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, ragyogó napsütést. Télen azonban elpusztul, ha huzamosabb ideig túlöntözik. Az anyósnyelv felfelé ívelő levelei a föld alatti gyökértörzsből erednek, akár a 90 cm-t is meghaladhatják. Harántirányban sötéten sávozott, sötétzöld leveleit sárga szegély keretezi. Hosszú füzérben megjelenő virágzata jelentéktelen. Neveljük égetett agyagcserépben. Az alacsony növésű levélrózsás fajták kevésbé népszerűek.

Begónia ápolása

Begónia ápolása

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a begónia elatior-hibridek a legkedveltebbek. Az angol származású J. Veitch volt az, aki 1883-ban elsőként keresztezte a dél-amerikai gumós begóniákat a Kelet -Afrikából származó Begonia socotranávaI. Így jött létre az első elatior-hibrid, amelynek Veitch a John Heal' nevet adta. A keresztezéseket később más botanikusok folytatták. Ennek köszönhető, hogy ma, bő száz évelmúltával az érdekes begóniafajták egész sorából választhatunk. A begónia virágai csaknem egész évben nyílnak, és sokáig szépek. A begóniák között van egy törpe fajta is, amely fele akkora, mint a begónia elatior. Apró, kecses virágai csaknem mindig egyszerűek. A legkülönfélébb színárnyalatokban kapható mini begóniák az ablakpárkány elragadó díszei.

Fittonia

Fittonia

A hálóslevél nem fényigényes, ezért sötétebb lakásokban is nevelhető. Szépen mutat ámpolnanövényként kosárba függesztve olyan helyen, ahol nem éri huzat. Páraigényes örökzöld, ezért leveleit naponta vízzel kell permetezni. A pára fokozására terítsünk a cserép alatti tálkába kavicsréteget, amelyet félig vízzel felöntünk, de csak anynyit, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe. Mivel gyökerei nem ereszkednek mélyre, hanem közvetlenül a földfelszín alatt húzódnak, lapos cserépbe vagy mélyebb tálba is ültethetők, amelyben gyökerei oldalirányba terjeszkedhetnek. 20-24 °C körüli hőmérséklet kedvező számára, de nem csökkenhet 16 fok alá, mert ez a növény pusztulásához vezet.

Kis levelű fikusz

Kis levelű fikusz

Örökzöld, de ősszel lehullatja néhány levelét. Általában nem önállóan áll, hanem más fákra tekeredik, támasztékul használva azokat. Magas páratartalmat igényel, száraz helyen a leveleit rendszeresen permetezni kell. Nagyon fényigényes, de a direkt napfényt nem bírja. Hőigénye közepes, de az öntözővíz ne legyen hideg. A hőingadozást nem kedveli: nyáron 18-22°C, télen 14°C az ideális. A huzatra kimondottan érzékeny; ilyen helyeken ledobja leveleit. A tarka levelű fajták az alapváltozatnál több fényt és meleget igényelnek. Ideális körülmények között gyorsan nő, jól tűri a metszést és az alakítást, így erős növekedését tavasszal vagy nyár elején mérsékelhetjük. Bokorrá is nevelhető: ehhez minden ágát a harmadára vissza kell vágni. Ilyenkor, ha az egyéb feltételek (napfénymentes, de világos hely, tápkocka vagy tápoldat stb.) is biztosítottak, a metszéseken elágazik, és ezzel a hajtások száma megkétszereződik. A legjobban dugványról szaporítható.

Hirdetés
Kukoricalevél

Kukoricalevél

Kukoricalevél néven ismerik a liliomfélék családjába tartozó, Japánból származó igénytelen szobanövényt, az A. elatiort. A legmostohább körülmények között is díszlik és hozza szép, sötétzöld, hosszú lándzsa alakú, bőrszerű leveleit és a talaj színén a rizómákon fejlődő kocsány nélküli lilásbarna csillag alakú virágait. Igénytelensége ismert a növénykedvelők között. Akkor is megél, ha alig törődnek vele. Hát még milyen szép lesz, ha minden tőlünk telhetőt megadunk a növénynek. Először is jegyezzük meg: nem kíván nagy cserepet, és hátrányos a mély ültetés. A lakás legsötétebb zugában is megél, tehát az északi fekvésű vagy kevés fényű szobákba való. Télen a hűvös helyiségek díszítésére használjuk. Nyáron szabadban is tarthatjuk, de csak árnyékos helyen. A napon tartott növények rövid leveleket hoznak.

Tuti menü