Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Leveles szobanövények képes leírás - Szobanövények.tlap.hu
részletek »

Leveles szobanövények - Szobanövények.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szobanoveny.tlap.hu » Leveles szobanövények
Keresés
Találatok száma - 10 db
Aloe Vera

Aloe Vera

Az Aloe vera trópusi származása miatt a mi éghajlatunkon nem télálló, ezért a nyáron szabadban tartott aloét lassan téli szállására kell költöztetnünk. A legalacsonyabb hőmérséklet, amit még károsodás nélkül elvisel, az + 5°C. Mivel az éjszakai hőmérséklet napról-napra alacsonyabb, bármikor időszerűvé válhat a feladat. Nem mindegy azonban, hogy hol találunk számára helyet: télen az Aloe a nyugalmi időszakát tölti, hogy tényleg pihenhessen, néhány környezeti feltételnek eleget kell, hogy tegyünk. Lehetőleg világos és viszonylag alacsonyabb hőmérsékeltű helyre tegyük. 16-18°C a legideálisabb. Számoly hely közül választhatunk: lehet egy télikert, fedett terasz, lépcsőház ablaka, világos pince, stb. Ám, ha a lakásunkban melegebb van, akkor feltétlenül világos ablak közelébe helyezzük a növényünket, mert a sötét meleg helyen a levél szövetei megnyúlnak, világoszöld és gyenge hajtásokat fog hozni.

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Aki minden szobanövényével csődöt mond, az próbálja meg az anyósnyelvet. Szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, ragyogó napsütést. Télen azonban elpusztul, ha huzamosabb ideig túlöntözik. Az anyósnyelv felfelé ívelő levelei a föld alatti gyökértörzsből erednek, akár a 90 cm-t is meghaladhatják. Harántirányban sötéten sávozott, sötétzöld leveleit sárga szegély keretezi. Hosszú füzérben megjelenő virágzata jelentéktelen. Neveljük égetett agyagcserépben. Az alacsony növésű levélrózsás fajták kevésbé népszerűek.

Begónia ápolása

Begónia ápolása

A szobai nevelésre szánt begóniafajták széles választékából a begónia elatior-hibridek a legkedveltebbek. Az angol származású J. Veitch volt az, aki 1883-ban elsőként keresztezte a dél-amerikai gumós begóniákat a Kelet -Afrikából származó Begonia socotranávaI. Így jött létre az első elatior-hibrid, amelynek Veitch a John Heal' nevet adta. A keresztezéseket később más botanikusok folytatták. Ennek köszönhető, hogy ma, bő száz évelmúltával az érdekes begóniafajták egész sorából választhatunk. A begónia virágai csaknem egész évben nyílnak, és sokáig szépek. A begóniák között van egy törpe fajta is, amely fele akkora, mint a begónia elatior. Apró, kecses virágai csaknem mindig egyszerűek. A legkülönfélébb színárnyalatokban kapható mini begóniák az ablakpárkány elragadó díszei.

Caladium

Caladium

Ezt a növényt a hosszú levélnyélen elhelyezkedő nagy, papírvékony, változatos színű levelei teszik ismertté és kedveltté. A különböző fajták leveli lehetnek fehér alapon zöld vagy zöld alapon piros erezetűek, illetve foltosak, tarkák. A tarkalevél csak késő tavasztól kora őszig díszíthetik otthonunkat, mert aztán a levelei elszáradnak. A gumóját télen nem túl hideg helyen, száraz földben teleltessük, majd márciusban ültessük át savanyú kémhatású földbe és kezdjük el locsolni! Szaporítani a kis sarjak kiültetésével lehet. Fényigény: Nagyon világos, szórt fényű, de napsütéstől mentes helyre tegyük. Öntözés:Bőséges öntözést igényel. Hőmérséklet:Növekedési időszakban 20-25 Celsius fok közötti hőmérsékletet kedvel, télen a gumókat tartsuk 15 Celsius fokon. Páratartalom:Páraigényes, de a leveleit ne permetezzük, mert elhalást okoz. Közvetett módon gondoskodjunk a levegő párásításáról!

Fittonia

Fittonia

A hálóslevél nem fényigényes, ezért sötétebb lakásokban is nevelhető. Szépen mutat ámpolnanövényként kosárba függesztve olyan helyen, ahol nem éri huzat. Páraigényes örökzöld, ezért leveleit naponta vízzel kell permetezni. A pára fokozására terítsünk a cserép alatti tálkába kavicsréteget, amelyet félig vízzel felöntünk, de csak anynyit, hogy a cserép alja ne érjen a vízbe. Mivel gyökerei nem ereszkednek mélyre, hanem közvetlenül a földfelszín alatt húzódnak, lapos cserépbe vagy mélyebb tálba is ültethetők, amelyben gyökerei oldalirányba terjeszkedhetnek. 20-24 °C körüli hőmérséklet kedvező számára, de nem csökkenhet 16 fok alá, mert ez a növény pusztulásához vezet.

Hirdetés
Királybegónia

Királybegónia

A levél színezete adja a növény díszértékét. Lehet rózsaszínes, bordó, halványzöld. Bokor formájú. Földje legyen nedves, de ne álljon alatta a víz. Világos helyet igényel, de a tűző napot nem kedveli.

Kis levelű fikusz

Kis levelű fikusz

Örökzöld, de ősszel lehullatja néhány levelét. Általában nem önállóan áll, hanem más fákra tekeredik, támasztékul használva azokat. Magas páratartalmat igényel, száraz helyen a leveleit rendszeresen permetezni kell. Nagyon fényigényes, de a direkt napfényt nem bírja. Hőigénye közepes, de az öntözővíz ne legyen hideg. A hőingadozást nem kedveli: nyáron 18-22°C, télen 14°C az ideális. A huzatra kimondottan érzékeny; ilyen helyeken ledobja leveleit. A tarka levelű fajták az alapváltozatnál több fényt és meleget igényelnek. Ideális körülmények között gyorsan nő, jól tűri a metszést és az alakítást, így erős növekedését tavasszal vagy nyár elején mérsékelhetjük. Bokorrá is nevelhető: ehhez minden ágát a harmadára vissza kell vágni. Ilyenkor, ha az egyéb feltételek (napfénymentes, de világos hely, tápkocka vagy tápoldat stb.) is biztosítottak, a metszéseken elágazik, és ezzel a hajtások száma megkétszereződik. A legjobban dugványról szaporítható.

Kukoricalevél

Kukoricalevél

Kukoricalevél néven ismerik a liliomfélék családjába tartozó, Japánból származó igénytelen szobanövényt, az A. elatiort. A legmostohább körülmények között is díszlik és hozza szép, sötétzöld, hosszú lándzsa alakú, bőrszerű leveleit és a talaj színén a rizómákon fejlődő kocsány nélküli lilásbarna csillag alakú virágait. Igénytelensége ismert a növénykedvelők között. Akkor is megél, ha alig törődnek vele. Hát még milyen szép lesz, ha minden tőlünk telhetőt megadunk a növénynek. Először is jegyezzük meg: nem kíván nagy cserepet, és hátrányos a mély ültetés. A lakás legsötétebb zugában is megél, tehát az északi fekvésű vagy kevés fényű szobákba való. Télen a hűvös helyiségek díszítésére használjuk. Nyáron szabadban is tarthatjuk, de csak árnyékos helyen. A napon tartott növények rövid leveleket hoznak.

Szobafenyő

Szobafenyő

A világos és félárnyékos helyet, páradús levegőt kedveli, ezért viszonylag hűvösebb, páradúsabb lakásban jól nevelhető. Leveleit permetezni kell, mivel csak így tudja pótolni az elpárologtatott vizét. A tűző napot nem tűri. Nyáron szabadban is tarthatjuk magasabb fák alatt, de alkalmas a nem napos, levegős veranda is. Télen a hőmérsékletigénye 10 C fok. Az enyhébb időszakokban szellőztessünk, mert szereti a friss levegőt. Tavasztól őszig rendszeresen öntözzük, vigyázzunk, hogy a talaja ne száradjon ki. Télen viszont mérsékeljük a locsolást, a levelek permetezését azonban ilyenkor se hanyagoljuk el. Az öntözővíz legyen langyos és lágy. Átültetését csak szükség esetén, tavasszal végezzük. Jó minőségű földkeverékbe ültessük. Átültetéskor a földlabdája mindig nedves legyen! Szaporítható magról vagy hajtásdugványról. Szaporítása viszonylag körülményes. Mivel a lakásban nehezen biztosítható a számára a megfelelő környezet, a legnagyobb gondot a tűlevelek hullása és az alsó levelek elvesztése okozza, ami elsősorban a száraz levegőtől vagy a föld kiszáradása miatt történik.

Hirdetés
Tenyérarália

Tenyérarália

A kontyvirágfélék talán legmutatósabb fajtája a tenyérarália, erre utal fajtaneve is (Dizygotheca elegantissima). Kecses, finom levélzete a páfrányokéra emlékeztet. A hosszú, vékony levélnyélen 8-11 fogazott szélű levél terül szét. A középzöld, keskeny levélkék felülete csillogóan fényes. A tenyérarália messzi tájról érkezett Európába, és kezdetben csupán botanikus kertekben volt fellelhető. Eredeti őshazája az ausztrál és a fidzsi partok között épp félúton fekvő Új-Kaledónia. Ott magas fává nő, ám a cserépben nevelt növény azért vonzóbb számunkra, mert így közelről csodálhatjuk elegáns lombját. Nem tartozik a könnyen nevelhető növények közé, de ha megteremtjük számára az eredeti hazájához hasonló feltételeket, sokáig díszíti lakásunkat. Melyek is azok az igények, amelyekhez a növény ragaszkodik? Elsősorban a meleg, párás környezet. Szobai üvegházban ideális életfeltételeket talál. Átlagos szobahőmérsékleten is tartható, ha párás levegő veszi körül. A legtöbb szobanövénynél ezt úgy érhetjük el, ha vízzel permetezzük a leveleket. Sajnos ezt a módszert a tenyéraráliánál nem alkalmazhatjuk, mert épp ettől pusztul el. Inkább telepítsünk köré nagy levelű, sokat párologtató növényeket. Fényigénye közepes: nyáron félárnyékban, télen világos helyen kell tartani. Ez csak a növény mozgatásával érhető el.

Tuti menü